KNX sensorer til Europas bedste energirenoverinsprojekt 

I bestræbelserne på at reducere energiudgifterne er Hvidovre Hospital i gang med et stort energirenoveringsprojekt. Renoveringen omfatter 245.000 m2, og målet er en reduktion af energiforbruget på 33 %. I den forbindelse bliver belysningsanlægget også renoveret. Det omfatter 14.500 armaturer og intelligent lysstyring. Niko-Servodan leverer tilstedeværelsessensorer til projektet. I alle gange og fællesarealer installeres KNX-sensorer. I lokaler installeres stand-alone lysstyring med on/off-sensorer.

 

Danmarks største EPC-projekt

Energirenoveringen er udformet som et EPC-projekt (Energy Performance Contracting), hvor en privat virksomhed analyserer, udfører og finansierer energioptimeringen. Efterfølgende tilbagebetaler Hvidovre Hospital løbende denne investering via de besparelser, der opnås på driften. Projektet på Hvidovre Hospital er det hidtil største EPC-projekt i Danmark.

Det ambitiøse projekt har nu vundet prisen European Energy Service Award 2017 (EESA) som Europas bedste energirenoveringsprojekt. Prisen bliver uddelt af Berliner Energiagentur i samarbejde med EU kommissionen og har til formål at holde fokus på EU’s 2020-målsætning for energibesparelser.

Høyrup & Clemmensen har el-entreprisen og dermed ansvaret for projektering og installation af det nye intelligente belysningsanlæg. Udskiftningen af armaturer begyndte i efteråret 2016, og hele projektet forventes afsluttet ved udgangen af 2018.

 

Fakta

Bygherre

Hvidovre hospital

Installatør

Høyrup & Clemmensen,hoyrup-clemmensen.dk

Løsning

I gang- og fællesarealer er der installeret med KNX-sensortype 41-730. I lokaler er der installeret stand alone On/Off lysstyring af 2 kanaler (via relæudgang) med tilstedeværelsessensortype 41-72041-721.